Potpisan Ugovor između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Republike Austrije

 Potpisan Ugovor između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Republike Austrije

U Palati Federacije u Beogradu, 22.06.2021.  na specijalnoj zvaničnoj državnoj ceremoniji i konferenciji za novinare potpisan je Ugovor između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Republike Austrije, kojim se reguliše pružanje medicinske rehabilitacije austrijskim osiguranicima i našoj diaspori, odnosno korisnicima prava na penziju u RH centru Banja Koviljača, Republika Srbija.

Ovaj projekat je započet 2017.g. godine u cilju intenziviranja i proširivanja uspešne saradnje institucija Republike Srbije i Republike Austrije u oblasti socijalnog osiguranja. Posle  brojnih sastanaka, austrijska strana je, nakon obavljene ekspertske posete rehabilitacionim centrima i specijalnim bolnicama u Republici Srbiji koje su bile kandidati za ovaj projekat, ocenila da Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača ispunjava sve uslove i potrebne visoke medicinske standarde za realizaciju ove saradnje.

Ugovor pruža mogućnost lečenja austrijskih osiguranika, odnosno korisnika penzija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača za oblast muskuloskeletnog sistema, sa početnim kapacitetom od 30 postelja. Ugovor se zaključuje na tri godine uz mogućnost produženja.

O značaju ovog projekta za Republiku Srbiju govori i činjenica da je ovo prvi ugovor koji jedan rehabilitacioni centar u Srbiji zaključuje sa inostranim državnim penzijskim fondom i otvara put za razvoj medicinske rehabilitacije sa strane državljane u Republici Srbiji. To predstavlja veliki uspeh ne samo za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača već i za Republiku Srbiju.

Radi se o projektu od državnog značaja u koji su uključene sve relevantne institucije: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošeljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zavod za socijalno osiguranje, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i kroz čiju uspešnu realizaciju se otvara mogućnost za učešće i drugih rehabilitacionih centara u Srbiji u rehabilitaciji inostranih osiguranika.

Pozitivna iskustva pacijenata i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije doprineće širenju interesovanja za oblast medicinske rehabilitacije u Republici Srbiji u širim evropskim okvirima.

Na press konferenciji učestvovali su: Ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar, Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pritanja dr Darija-Kisić Tepavčević, dr Winfried Pinggera generalni direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije i dr Aleksandar Jokić v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača uz prisustvo  ambasadora Republike Austrije u Srbiji Nj.E. Nikolausa Lutterotti-ja,  ambasadora Republike Srbije u Austriji NJ.E. Nebojše Rodića, Olivera Hillera atašea za zdravlje i socijalna pitanja Ambasade Austrije u Srbiji i gospodina Zorana Panovića v.d. direktora Zavoda za socijalno osiguranje Republike Srbije.

Info, foto i video: Diaspora media group, Mile Grozdanić i Miša Ćirić

Palata Srbija „Braon salon“

https://diasporamediagroup.rs/potpisan-je-ugovor-izmedju-specijalne-bolnice-za-rehabilitaciju-banja-koviljaca-i-zavoda-za-penzijsko-osiguranje-republike-austrije/

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *