Šta uraditi ako vam se pokvari auto na putu do letovališta?

 Šta uraditi ako vam se pokvari auto na putu do letovališta?

Kada se radujete letovanju i planirate svoje savršeno putovanje, poslednja stvar na koju mislite je mogućnost kvara automobila. Ipak, neplanirane situacije se dešavaju i važno je znati kako da postupite ako se vaš automobil pokvari na putu. U ovom blogu, pružićemo vam koristan vodič koji će vam pomoći da zadržite prisebnost i reagujete na pravi način u slučaju kvara automobila.

Sigurno zaustavljanje automobila

Ako osetite da nešto nije u redu sa vašim automobilom, prvo što trebate da uradite je da ga bezbedno zaustavite. Uključite svoje pokazivače pravca i polako se pomerite prema zaustavnoj traci ili bezbednom mestu za parkiranje. Ukoliko se nalazite na autoputu, nemojte pokušavati da zaustavite automobil na samoj kolovoznoj traci.

Postavljanje trougla i bezbednosnih prsluka

Kada ste bezbedno zaustavili automobil, obavezno postavite sigurnosni trougao na propisanoj udaljenosti iza vozila kako biste upozorili druge vozače. Ukoliko imate bezbednosne prsluke, obavezno ih obucite pre nego što izađete iz automobila, posebno ako se nalazite na prometnom putu. Bezbednost treba da bude vaš primarni prioritet.

Procena situacije i pokušaj samostalnog rešavanja problema

Pre nego što pozovete šlep službu, procenite situaciju i pokušajte da utvrdite uzrok kvara. Ukoliko se radi o manjem problemu, kao što je prazna guma, možda ćete biti u mogućnosti da sami rešite problem. Uvek je dobro imati osnovni set alata i rezervnu gumu u automobilu za ovakve situacije. Ako niste sigurni šta je uzrok problema ili kako da ga rešite, bolje je da se obratite stručnjacima.

Pozivanje šlep službe

Ako procenite da ne možete sami da rešite problem, vreme je da pozovete šlep službu. Pre nego što krenete na put, bilo bi dobro da imate kontakt informacije šlep službi koje pokrivaju područje kroz koje putujete. Takođe, proverite da li vaše osiguranje pokriva troškove šlepanja ili ako imate članstvo u nekom od auto-moto klubova, možda imate pravo na besplatnu uslugu šlepanja. Kada pozovete šlep službu, obavezno im dajte tačne informacije o vašoj lokaciji, vrsti kvara, i modelu automobila. Dok čekate šlep službu, ostanite u vozilu ako je to bezbedno, kako biste izbegli moguće opasnosti saobraćaja.

Organizacija prevoza i nastavak putovanja

Dok čekate šlep službu, razmislite o opcijama za nastavak putovanja. Ako ste blizu svog odredišta, možda ćete želeti da unajmite automobil ili organizujete prevoz javnim prevozom. Ako se kvar dogodio daleko od vašeg odredišta, razmotrite mogućnost noćenja u hotelu ili motelu u blizini, dok se vaš automobil popravlja.

Iako kvar automobila na putu do letovanja može biti stresan, bitno je da ostanete smireni i da sledite gore navedene korake kako biste što brže i bezbednije rešili problem. Uvek je dobro biti pripremljen za ovakve situacije, pa razmislite o pravljenju liste sa kontaktima šlep službi i osnovnim alatima koje biste trebali imati u automobilu. Na taj način, bićete spremni za bilo koju neplaniranu situaciju koja vam se može desiti na putu.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *