Novogodišnji i Božnićni intervju sa Arno Gujonom, ambasadorom dobrote, humanosti i patriotizma

 Novogodišnji i Božnićni intervju sa Arno Gujonom, ambasadorom dobrote, humanosti i patriotizma

Povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika u Srbiji, regionu i svetu, Diaspora Media Group emituje video-reportažu, intervju sa gospodinom Arno Gujonom

Rođen je 1985. godine u Grenoblu (Francuska). Osnovno obrazovanje završio je u rodnom gradu Žariu a srednje u Vizilu. Sa 22 godine, stekao je zvanje masters inženjera zaštite životne sredine na Politehničkoj školi Univerziteta u Grenoblu. Pohađao je master politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer „Politički sistem Srbije i institucije”, 2012. godine.

Njegov humanitarni rad započinje osnivanjem 2004. godine humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo”, koja je osnovana kao reakcija na antisrpske pogrome koji su 17. i 18. marta 2004. pogađali celo Kosovo i Metohiju. Došao je prvi put u Srbiju 2005. godine sa bratom Bertranom i dvojicom prijatelja sa humanitarnom pomoći skupljene u Francuskoj. Mala studentska organizacija braće Gujona brzo je izrasla u jednu od najvećih humanitarnih organizacija koja deluje na prostoru Balkana.

Sa srpskom porodicom na Kosovu i Metohiji
Sa podrškom od preko 12 000 donatora iz cele Francuske, i bez ijedne državne ili evropske subvencije, „Solidarnost za Kosovo” je organizovala preko 44 šlepera humanitarne pomoći i finansirala u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom više desetina projekata u oblasti školstva, zdravstva i poljoprivrede. Organizacija je na terenu prepoznata po svojim samoodrživim projektima koji omogućavaju ljudima da žive od svog rada, a ne od humanitarne pomoći. U saradnji sa Narodnim kuhinjama Majka Devet Jugovića, finansirala je izgradnju pet farmi, jedne mlekare, jedne fabrike za pasterizaciju voća i povrća, postavila desetine plastenika i kupila stotine životinja poput krava, ovaca i koza, kao i poljoprivredne mašine za meštane enklava.

Rad sa decom i humanitarni projekti za decu su takođe jedan od prioriteta NVO „Solidarnost za Kosovo”. Od 2012. do danas, renovirala je 34 škole, vodila stotine dece prvi put na more i pomogla radu dva porodilišta, jedne bolnice i četiri doma zdravlja.[3]

Ukupna vrednost pomoći koju je „Solidarnost za Kosovo” pružila socijalno ugroženim porodicama koje žive u enklavama na Kosovu i Metohiji prelazi 5,5 miliona evra.

Od 2007. do 2010. godine radio je kao inženjer u nekoliko firmi u Parizu, Bordou, Kairu i Zvorniku (Republika Srpska).

2011. godine postao je direktor francuske Humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo” koju je osnovao 2005. godine, dok je bio student.

2016. u Beogradu je osnovao Udruženje Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji (INOMS), s ciljem da kroz pozitivne i uspešne primere iz Srbije, kao i uz demistifikaciju idealizovanog života u inostranstvu, podstakne mlade da ostanu u Srbiji.

Rešenjem Vlade Republike Srbije od novembra 2020. godine imenovan je za v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Objavio je knjigu „Svi moji putevi vode u Srbiju” na srpskom jeziku o razlozima koji su ga naveli da se angažuje za Srbe na Kosovu i Metohiji i da nakon toga poveže svoju sudbinu sa sudbinom Srba nastanivši se u Beogradu. Učestvovao je u pisanju i objavljivanju tri knjige na francuskom jeziku o Srbiji i Kosovu i Metohiji :

 • 2013. Au cœur de l’Europe Martyre (Édition L’Age d’Homme)
 • 2016. Peuples persécutés d’Orient (Édition du Rocher)
 • 2020. À la Serbie (Un Infini Cercle Bleu)

Snimio je dokumentarni film „Kosovo, hrišćanstvo u opasnosti” o životu Srba na Kosovu i Metohiji koji je, pored RTS-a,  emitovan i na francuskoj televiziji KTO.

Na osnovu zasluga u svom humanitarnom radu, dobio je državljanstvo Srbije 2015. godine.  Dobitnik je i drugih priznanja i odlikovanja:

 • 2012. Specijalna plaketa za najplemenitiji podvig godine, koju dodeljuje kompanija „Novosti”
 • 2016. Zlatna medalja za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, kojom ga je odlikovao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić
 • 2017. Nagrada „Branislav Mane Šakić” za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima.
 • 2018. Orden Svetog vladike Nikolaja, najviše odlikovanje Eparhije šabačke „zbog velike ljubavi prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i humanitarnog rada”
 • 2018. Orden Svetog Save prvog stepena „za delotvornu ljubav pokazanu svesrdnim i nesebičnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne materijalne i finansijske pomoći za našu Svetu Crkvu i stradalni narod na Kosovu i Metohiju, kao i za istrajno svedočenje istine o životu našeg naroda u ovoj srpskoj pokrajini”.
 • 2018. Povelja Viteza Svetosavskog pacifizma Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za humanitarni rad na Kosovu i Metohiji kao i za zalaganje u Francuskoj za promenu slike o Srbiji.
 • Pored maternjeg francuskog, govori srpski, engleski i ruski jezik.Oženjen je Ivanom, Srpkinjom rođenom u Francuskoj, sa kojom ima dve ćerke, Milenu i Irenu i sina Viktora.Produkcija reportaže: City Marketing Service doo Beograd, digitalni marketing i oglašavanje, web: www.citymarketingservice.rse mail; cms.beograd@gmail.com

  mob. Tel/Viber/Whatsapp. + 381 63 230 222, 

  Gosp. Mile Grozdanić

  Disporagroup, Serbia&World,

  Najbolje iz Srbije ka svetu, iz sveta ka Srbiji,                          

  webwww.diasporagroup.org

  upakovananostalgija@yahoo.com

  mob. Tel/Viber/Whatsapp +381 61 655 72 08,                      

  Gosp. Milorad Miša Ćirić

   

  Medijska kuća, Diaspora Media Group, 

  web: www.diaspramediagroup.rs

  e mail; redakcija@diasporamediagroup.rs

  Realizacija: ton i video Gosp. Slobodan Ejupović

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *