MAK 2021-POSLOVNI SKUP KOJI JE UJEDINIO REGION

 MAK 2021-POSLOVNI SKUP KOJI JE UJEDINIO REGION

MAK 2021-POSLOVNI SKUP KOJI JE UJEDINIO REGION

U Draču, Republika Albanija, od 13.-16. maja 2021. održana je 8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 uz učešće predstavnika iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Diaspora group

 

 

 

 

 

 

 

Konferencija  MAK 2021 je prva međunarodna konferencija u region koja nije održana u on-line formatu, već uz fizičko prisustvo svih učesnika.

Tokom tri dana konferencije realizovani su paneli na teme: “Digitalna poljoprivreda, sadašnjost ili budućnost”, “Turizam 2021, na putu oporavka”, “Povezivanje regiona kroz investicije”, “Biznis i astrologija”. Eksperti iz oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, turizma, hotelijerstva, transporta, ekološkog inžinjeringa, startap zajednice, finansija, astrologije i drugi su tokom trajanja konferencije izlagali i kreativno diskutovali o aktuelnim izazovima i perspektivama modernog poslovanja u regionu u uslovima pandemije.

Svi učesnici konferencije su se saglasili da je korišćenje ličnih karata za putovanje do Drača veliko dostignuće regionalnog sporazuma “mini Šengen” te da je logično očekivanje poslovne zajednice da se uskoro na sličan način bez suvišnih procedura omogući kretanje roba, usluga i kapitala.

Zaključak konferencije je da je potrebno osmisliti i osnovati regionalnu agroberzu koja bi imala za cilj da okupi što veći broj regionalnih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se olakšalo planiranje, proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda u državama regiona ali i unapredio plasman na drugim tržištima, kako evropskim tako i van evropskim.

Informacione tehnologije su prepoznate kao ključni instrument, te da se kroz primenu najnovijih tehnologija poput blockchain-a treba uspostaviti jedinstveni sistem zasnovan na neporecivosti podataka i poverenja u digitalne zapise, što bi garantovalo sigurnost poslovanja, transparenost i visoku dostupnost informacija.

Saradnja sa Inovacionim centrima u regionu, kao i brojnim startapima u oblasti poljoprivrede treba da bude “enabler” digitalne transformacije agro-biznisa.

Iz domena teme “Kreativnost u savremenom poslovanju”, inovativne ideje predložili su Prof. dr Rade Biočanin, Snežana Knežević iz aspekta biznis-astrologije i prof. Milovan Knežević sa temom adekvatna upotreba zvuka-tona u savremenim tržišnim i medijskim komunikacijama.

Konferenciju je oslično organizovao Naučno poslovni centar WORLD uz podršku poslovnih partnera, prijatelja i saradnika, Marija i Milan Jovičić uz sjajan Kondor prevoz i turistički travel servis udobnim autobusom iz Kraljeva do Drača na Jadranskom moru u Albaniji.

Optimizam u oporavak čitavog sektora turizma pred predstojeću turističku sezonu podstaknut je popuštanjem “Kovid 19“ mera u celom regionu i očekivanja su da će se obim dostići preko 80% obima realizovanog pre izbijanja pandemije.

U domenu unapređenja uslova za investicije, veća pažnja se treba obratiti na privatne investitore, naročito iz inostranstva. Ekološki održiva infrastruktura, jedinstvena ponuda, dobro osmišljeni poslovni i strateški planovi, analiza tržišta, projekti u ruralnim sredinama uz ponudu lokalne hrane i proizvoda su neophodni kako bi se povećao obim investicija.

Učesće na konferenciji uzeli su i predstavnici lokalnih samouprava, ministarstava, kao i privredne, akademske te predstavnici srpske zajednice zemlje domaćina.

Za MAK 2021, Predsednik UO Naučno poslovnog centra World, Marija Jovičić

U ime Diaspora media group, učesnik, voditelj konferencije – Miša Ćirić.

Media partner https://diasporamediagroup.rs/mak-2021-poslovni-skup-koji-je-ujedinio-region/

Mile Grozdanic

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *